Sklep Menu Zamknij
© Palarnia Kawy Kaffe 2009

Poznaj nasze kawy

Single
Nazwę origins (kawy jednorodne) stosuje się w odniesieniu do kaw, których występowanie ograniczone jest do jednego obszaru geograficznego, jednego państwa czy jednego regionu uprawy. Właściwością kaw jednorodnych jest wysoka jakość i bogaty smak, który jest pochodną warunków klimatycznych, typu gleby, a nawet metody zbiorów i sposobu obróbki ziaren. W uprawie kawy, podobnie jak w przypadku wina, bardzo wiele zależy od tego, jak i gdzie dojrzewały rośliny, które wykorzystano do ich produkcji. Każda nuta smakowa kawy czy wina jest znacząca, każdy aromat opowiada inną historię. Ta różnorodność i unikatowość jest niezwykle ceniona przez baristów.
Mieszanki
W naszej ofercie posiadamy kawy z Ameryki Południowej, Afryki, Ameryki Środkowej oraz Azji. Wypalamy również kawy certyfikowane: Speciality Coffee, Cup of Excellence, Fair Trade, Rainforest Alliance, Organic. Naszą olbrzymią zaletą jest świeżo palona kawa, a współpraca z licznymi kawiarniami pomaga nam lepiej zrozumieć wymogi Klienta.
In fresh coffee we trust
Wiemy, że optymalny smak naparu (optimum smaku) można uzyskać jedynie ze świeżo palonej kawy. Wierzymy również, iż tak przygotowane ziarna kawy są produktem z najwyższej półki. Z tego względu od zawsze dostarczamy jedynie kawę świeżo paloną.

Nasza zasada In fresh coffee we trust dotyczy każdego rodzaju kawy, również ziaren zielonych. Tu świeżość ma wyjątkowe znaczenie. Im świeższy produkt, tym bogatszy bukiet aromatów wydobędzie się z filiżanki kawy.

In fresh coffee we trust to nie tylko wypalanie kawy, a również odpowiednie jej odgazowanie, ponieważ paradoksalnie kawa nie powinna być zbyt świeża. W zależności od stopnia wypalenia oraz gatunku, ziarna kawy nadają się do zaparzania dopiero po kilku dniach, a niektóre powinny „pooddychać” nawet dwa do trzech tygodni. Dopiero po takim czasie możemy uzyskać z nich pożądany napar, oddający charakterystyczne dla danego gatunku smaki i zapachy.

Częścią procesu produkcji kawy zgodnego z regułą In fresh coffee we trust staje się więc dostawa świeżej kawy w odpowiednim czasie. Dlatego staramy się dostarczać ją jak najczęściej w małych ilościach, tak by jej świeżość zawsze była idealnej fazie „dojrzałości”.